Искаме хората и общината да се чуват

Искаме хората и общината да се чуват | StandartNews.com

Светослав Витков е водач на общинската листа на ПП "Глас Народен" в София. "Петлите" се хвърлят в политически екшън в 60 населени места - като кандидати за кметове на общини, на райони и за съветници.

- Защо си "за" електронното гласуване?

- Вече живеем в дигиталния, а не в аналоговия век. Противниците на е-гласуването твърдят, че можело по-лесно да се манипулира. Но след като банките го ползват, значи може да бъде защитено - чрез четец, устройства. Ние като първа интернет партия предложихме да се премине към стъпката, която да доведе до това повече хора да гласуват чрез електронен подпис. Четецът е между 30 и 40 лева. Това ще даде възможност и на българите в чужбина да гласуват. Противниците на е-гласуването са предимно партии, които се страхуват от тези сънародници зад граница. Официално те са около милион, но реално са много повече. Активността намаля сред гласоподавателите и машината за промивка на мозъка върви много добре, тъй като част от младите хора не се интересуват от политика. Тъжното е, че пенсионерите продължават да гледат телевизия и вярват на мнозина, които най-безцеремонно ги лъжат. Затова изборът им е ограничен до "по-малкото зло". Е-гласуването е стъпка напред, за да се изкарат т. нар. мъртви души от избирателните списъци. Това може да стане чрез активна регистрация - също едно от нашите предложения. Така купеният вот ще загуби силата си заедно с мъртвите души.

- Какви са ти приоритетите?

- Целта на "Глас Народен" е да вкара колкото може повече общински съветници на местата, където имаме структури. Те са около 60. Първата стъпка е да видим реално какво се случва в тези общини. Бърз успех не гоним. Практиката показва, че когато не си готов за властта, тя те смачква. И почваш да крадеш за себе си. Не желаем това да се случи с нас. Общинските съветници на "Глас Народен" ще осветяват какво се прави реално за гражданите в общините. Целта ни е да създадем връзката между хората и общината и тя да стане ефективна.

- Какви са идеите ти за София?

- В София няма промени от 25 г. - копае се, строи се, особено преди политическа кампания. Познавате ли тези 60 човека, които са общински съветници в Столична община? Аз не. Трябва да изискваме от тези хора и да следим какво са направили. Инициативата ни "Кмете, дупка!", има за цел да сигнализира общините в България. Отбелязваме проблемните места на карта и заедно със снимките изпращаме сигнал до съответната община. В началото не отговаряха, но после започна комуникация. Точно това е основна цел на "Глас Народен" - комуникация между институции и граждани.

- Къде другаде виждате проблем?

- В уличното осветление, междублоковите пространства, озеленяване... Ние имахме такава инициатива - "SOS, проблем". Когато я стартирахме, хората започнаха да алармират и за детските площадки пред блоковете. Твърде често се оказва, че парите на данъкоплатците не стигат и за една площадка. В София няма голям паркинг. Защо?! Още един проблем отбеляза "SOS, проблем!" - такса битови отпадъци е най-висока в цяла Европа! "Глас Народен" е извънпарламентарна партия, нямаме лоби да прокарваме закони, затова имаме инициативи и предложения. И някои управляващи партии ги харесват и си ги развяват като знаме. Преди смятах, че управляващите са виновни. Но не е така - и управляваните са виновни. На предизборно събитие в Перник идва едно момче от друга партия и ми казва: "Аз ще стана общински съветник и ще седна на мекото кресло". Това ни е манталитетът - "искам мерцедес, охрана, да съм еди-какъв си". А имаш ли качествата, заслужил ли си го?!Тъжното е, че тези, които искат, не стават, а тези, които стават, не искат. Защото не им се работи в замърсена среда. Затова след няколко години ще ни ударят проблемите жестоко.

- Като общински съветник на кой герой, непочетен, би предложил да има кръстена улица?

- Пито Гули, умрял за България, въпреки че етносът му не е точно български. Загива в битка с турския аскер.

- Какво очакваш от този вот?

- Натрупахме опит, малка партия като нас досега е минала през 4 избора, друга не е оцеляла. Не се продадохме. Никой не ни придърпа нито чрез подкупи, нито чрез заплахи. И отново излизаме самостоятелно.

- Клипът стана хит в интернет. Видяхме ти мускулите, твои са, нали? Няма фотошоп?

- Да. Това си е моето тяло. За клипчето - показахме им отново как се прави. Важно е как понасяш ястието, не какво е самото ястие. Променяме стереотипа на предизборните кампании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай