Инвитро по време на COVID-19

Какво трябва да знаем за процедурата и пандемията

Инвитро по време на COVID-19 | StandartNews.com
  • Какво трябва да знаем за процедурата и пандемията

МЦ "Афродита" е пионер на регенеративната медицина в България. По официални данни на Фонда за Асистирана Репродукция МЦ "Афродита" е в топ 3 на центровете с най-голяма успеваемост в страната. Клиниката е в пряко сътрудничество с най-големите лаборатории в САЩ, Англия, Швейцария и Италия.

Д-р Антон Баев
Началник отдел Асистирана Репродукция в Медицински Център "Афродита"

Короновирусната пандемия COVID-19 е новата реалност, в която живеем през последните няколко месеца. Тя променя ежедневието на лекарите и техните пациенти по света и преобръща стандартите, каквито сме ги познавали досега.
Пандемията дойде да изравни свободата на избор и да я замени с инстинкта за оцеляване.
Оплождането In Vitro винаги е било сложен процес за повечето безплодни двойки. Те не разбират в повечето случаи напълно
спецификата на използваните лечения
съвременните ембриологични методи и несигурността на резултата след многократни аборти и неуспешни инвитро опити.
Основен фактор за определяне на здравния статус на жените, влизащи в програма за IVF, е фактът, че това са млади жени, които нямат сериозно заболяване. Следователно всички здрави двойки, които искат да имат дете, може да организират и решат кога да започнат инвитро процедура. В тази група се включват и жените, които са принудени незабавно да замразяват яйцеклетки поради открито злокачествено заболяване или поради силно намаляване на яйчниковия резерв. Проучванията показват, че психологическата нагласа и благополучието на родителите преди зачеването са също толкова важни, колкото по време на лечението с IVF процедура.
След избухването на пандемията Европейското и Американското дружество за асистирана репродукция публикува насоки за асистираната репродукция по време на пандемията, които се прилагат пряко във всяка страната. Въз основа на тези насоки се препоръчва да се извършват всички текущи инвитро процедури, стимулации и замразяване на получените яйцеклетки или ембриони, тъй като няма признаци, че качеството на замразените яйцеклетки се влияе от вируса.
Прекалено много ли са тези мерки?
Наблюдава се, че младите хора имат леки симптоми, когато се разболеят. Знаем, че в момента жена, която е бременна, не е по-застрашена от общата популация на тази възраст. Малкият брой жени с коронавирус, които вече са родили, показва, че вирусът не се е предавал на новороденото през плацентата, нито е бил открит в околоплодната течност. Освен това е установено, че много малко новородени са заразени с околната среда след раждането. Това, което кара научната общност да бъде предпазлива, е че всички публикувани случаи включват жени в третия триместър на бременността преди раждането, така че ефектът на вируса все още не е проучен в ранните етапи на бременността. Освен това, ако една жена се разболее сериозно по време на бременност, тя може да се нуждае от интензивна грижа или лекарства, които са противопоказани при бременност, застрашавайки здравето на новороденото. Разбира се, това не означава, че бременната жена в ранните етапи на бременността трябва да прекрати бременността или че трябва да се избягва нормалното зачеване, тъй като няма признаци на аномалии на плода поради вътрематочна инфекция.
Асистираната репродукция
помага да се сбъдне силното желание
на жената да има дете, без да се нарушава нейното здраве и това на плода. Дори цялото човечество да преживее много трудна реалност в този момент, рано или късно следващият ден ще дойде. За сега оставаме вкъщи, наблюдаваме здравето си, спортуваме, следваме инструкциите на експертите, пазим надеждата и оптимизма си, възползваме се от времето да прекараме време с любимите си хора и да събираме енергия за постигане на целите си, когато всичко се върне към нормалното.
Методическата подготовка за изпълнение на желанието за създаване на семейство без допълнителни рискове или стрес в здравословна среда е може би най-добрият подход в момента в очакване на промяна в глобалните условия. Майчинството може да бъде само един от най-добрите периоди в живота на жената и в случай на IVF това е избор, а не случайно събитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай