Понеделник,

Имаме резерви от хининови лекарства, правим още

От: СТАНДАРТ -
2288
Имаме резерви от хининови лекарства, правим още
A
A
A
  • Спират износа им за Русия и Украйна
  • Домусчиев дарява хапчето чудо хлороквин

Имаме резерви от хининови лекарства, можем да произвеждаме и още. Това заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националиня оперативен щаб за борба с коронавируса на брифинг в МС.

ВИЖ ОЩЕ: Хлороквин ли е вълшебното хапче срещу вируса?

"Оказа се, че в България има резерви на хининови препарати, и то в не малки количества – 35 000 пълни дози за лечение, т.е. – за 35 000 души. Имаме възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат, ги готвят за износ към Русия и Украйна, министърът на здравеопазването издаде заповед за забрана на този износ", каза ген. Мутафчийски.

"От една седмица се водят разговори с фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хининовия препарат хлороквин, с който китайските лекари лекуват коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция – около 1 млн. дози месечно. При това търсене ще има затруднения, но ние имаме и резерви”, каза още Мутафчийски. Той съобщи, че е упълномощен съм от Кирил  Домусчиев да каже, че всичките налични лекарства хлороквин, които неговите подчинени са намерили, са изкупени от него и ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. Отделно Домусчиев дарява и 5000 теста. Парите за тях вече са преведени. Отправям благодарност за всичко това", каза още началникът на Оперативния щаб.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички