Имаме резерви от хининови лекарства, правим още

Спират износа им за Русия и Украйна

Имаме резерви от хининови лекарства, правим още | StandartNews.com
  • Спират износа им за Русия и Украйна
  • Домусчиев дарява хапчето чудо хлороквин

Имаме резерви от хининови лекарства, можем да произвеждаме и още. Това заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националиня оперативен щаб за борба с коронавируса на брифинг в МС.

ВИЖ ОЩЕ: Хлороквин ли е вълшебното хапче срещу вируса?

"Оказа се, че в България има резерви на хининови препарати, и то в не малки количества – 35 000 пълни дози за лечение, т.е. – за 35 000 души. Имаме възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат, ги готвят за износ към Русия и Украйна, министърът на здравеопазването издаде заповед за забрана на този износ", каза ген. Мутафчийски.

"От една седмица се водят разговори с фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хининовия препарат хлороквин, с който китайските лекари лекуват коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция – около 1 млн. дози месечно. При това търсене ще има затруднения, но ние имаме и резерви”, каза още Мутафчийски. Той съобщи, че е упълномощен съм от Кирил  Домусчиев да каже, че всичките налични лекарства хлороквин, които неговите подчинени са намерили, са изкупени от него и ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. Отделно Домусчиев дарява и 5000 теста. Парите за тях вече са преведени. Отправям благодарност за всичко това", каза още началникът на Оперативния щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай