Грандиозните митове за ваксините, които рухнаха

Ето обясненията на д-р Симидчиев

Грандиозните митове за ваксините, които рухнаха | StandartNews.com

На вниманието на антиваксърите, любителите на конспирации и вечно невярващите.

Ето най-разпространените в социалните мрежи митове, свързани с ваксинирането. Отговорите на тези въпроси за Монитор даде топ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Ваксините са опасни за нашето здраве

Всяка една разрешена за употреба ваксина преминава през много стриктен регулаторен процес, който оценява безопасност, ефикасност и качество. Тъй като ваксините са предназначени най-вече за здрави лица, изискванията за безопасност са особено високи. Алергични реакции са възможни, но най-често не се дължат пряко на ваксините, а могат да се проявят или поради технологията на производство.

Ваксините са с напълно приемлив профил на безопасност и много рядко се налага да се освобождава индивид заради алергия.

Второ качество

В последно дискутираните случаи едната ваксина има по-скромен процент защита от леко боледуване, но практически еднаква степен на защита спрямо тежко боледуване и хоспитализация. Същевременно тя може да се поставя от личните лекари, докато другите не могат. Тази ваксина не е „второ качество“, а е подходяща в случаите, когато искаме личните лекари да ваксинират.

Ваксината ме заразява

Освен в случай, когато ваксината е жив вирус, при сега разработваните ваксини не може да се получи заразност от ваксината, защото тя съдържа само една малка част от вируса. Причината да се изисква носене на маски и от ваксинираните е, защото, ако вирусът попадне в дихателните пътища, за малко могат да го изкихат и да заразят околни, но единствено за много кратък период преди вирусът, който не може да се размножава у ваксинирания, да загине.

Страшни поражения от ваксините на здравето

Ваксините за КОВИД-19 са много безопасни, а и нямат никакво отношение към размножителната функция. Дори една от фирмите организира изследване на ваксината си конкретно при бременни.

Болните и възрастните хора

При тези хора боледуването с вирус повишава неимоверно рисковете за тежко и дори смъртоносно протичане, поради което ползата от ваксинирането им е още по-голяма.

Мерките след ваксинация

Мерките са необходими, за да пазим и другите, а не само нас. В отговора ми за мита, че се заразяваме след ваксиниране, се съдържа и основанието защо трябва да сме внимателни и да носим маска.

Не са надеждни

Всяка от ваксините, регистрирани за употреба от американската и европейската агенция, регулиращи лекарствения пазар, е преминала всички строги изисквания за получаване на лиценз. Регистрираните ваксини са имали клинични проучвания с десетки хиляди участници, а реалното приложение вече е в милионите.

Ваксината ще промени моето ДНК:

Ваксините не взаимодействат с ядрото на нашите клетки, където се съхранява нашето ДНК. Тялото ни е особено предпазливо и има множество механизми, които правят това невъзможно. Посоката на презаписване е ДНК->РНК и само някои пълноценни вируси, имат средства (специален ензим), който позволява да се промени посоката от РНК в ДНК.

Чипиране

Ако в Чипровци има чипове, не е невъзможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай