Голям риск от ваксината срещу грип! Предупреждение от Чорбанов

Здравното министерство предлага ваксинация срещу грип и по време на епидемия

Голям риск от ваксината срещу грип! Предупреждение от Чорбанов | StandartNews.com

Да се поставя ваксина срещу грип по време на започнала епидемия е изключително рисково - това може да има неприятни последици за имунитета на човек, ако в този момент той е болен. Това обясни пред БНР имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов.

Той припомни, че по правило ваксинацията срещу който и да е вирус или бактерия не бива да се извършва по време на масовото им разпространение.

Преди няколко седмици от здравното министерство предложиха нормативна промяна, според която имунизациите срещу грип ще могат да се извършват и по време на епидемичния сезон, в какъвто e страната ни в момента.

Смисълът на ваксината е превенция, затова никъде не се препоръчва поставянето ѝ по време на епидемия, обясни проф. Чорбанов. И допълни, че при масово разпространение на вируса има голям риск човек да се окаже контактен с негови носители. 

"На практика аз тук, около себе си, виждам постоянно само болни хора. Всички мои колеги, познати, приятели, на практика под някаква форма прекарват някои от вирусните заболявания. Разбира се, не става дума само за грип. Има и още един списък с респираторни вирусни заболявания, които има през сезона, но така или иначе в рамките на вече разразила се епидемия, това не се препоръчва."

Според имунолога най-големият проблем с ваксината срещу грип е ниската ѝ ефективност, затова и никой по света не се е опитвал да я прави задължителна. Разработването на ефикасна ваксина е трудна задача заради уникалните качества на грипния вирус. 

"Хиляди са екипите по света, които в момента се опитват да разработват една такава ваксина, тъй като грипът има много голямо социално значение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай