Глобиха доктор с 1000 лева за смъртта на бебе

Глобиха доктор с 1000 лева за смъртта на бебе | StandartNews.com

Докато разследваха инцидента в разградско, друго дете издъхна в региона, „лекувано" по същата процедура

Разград. Парична санкция от 1000 лева ще плати личен лекар от Кубрат, след като двумесечно бебе от неговата пациентска листа издъхна недохранено и с жестоки рани по телцето.

Фаталната развръзка датира от юни миналата година, когато малкият Асен бил заведен от майка си при доктор Румен Цанов.

Пеленачето било с тегло два пъти по-малко от нормалното и цялото в екземи. Джипито решил, че детето трябва да бъде прегледано от педиатър и препратил болното бебе към лекар в Русе. Седмица по-късно без да е изпълнила указанията, майката отново потърсила доктор Цанов. Бебето вече било и с ниска температура. Дежурният фелдшер, който по това време замествал джипито приел детето, поговорил с доктора по телефона и отново казал на майката да търси лекар в Русе. На другия ден момченцето издъхнало.

Съдебното дирене установи немарливост от страна на родителите и те бяха осъдени условно, всеки с присъда от по година и четири месеца. Проверката на служба „Медицински одит" обаче установи небрежност и от страна на лекаря, който е трябвало още при първия преглед да настани детето в болница. Инспекторите наложиха глоба на доктора, той обаче я обжалва, а районният съд в Кубрат , прие възраженията му и отрече лекарска вина. МЗ протестира присъдата и административният съд в Разград потвърди паричната санкция , която е окончателна.

В дните преди окончателното приключване на процеса в Разград, друго дете на осем години, издъхна в спешното отделение на местната болница, след като дежурният лекар на свой ред препратил болния и родителите му в клиника във Варна, за да търсят там високоспециализирана медицинска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай