Фармацевти ще отказват пациенти от цигари

Аптекарите ще трябва да консултират и хора, които се самолекуват

Фармацевти ще отказват пациенти от цигари | StandartNews.com
  • Аптекарите ще трябва да консултират и  хора, които се самолекуват

Фармацевтите ще помагат за отказване от тютюнопушене. Това е записано в проекта на Правила за добра фармацевтична практика. МЗ публикува документа за обществено обсъждане в 14 дневен срок.
Правилата представляват цяла система, която описва професионалните умения и поведение, които да прилагат магистър-фармацевтите в работата си. Според тях магистър-фармацевтите консултират пациентите, подлежащи на и/или прилагащи самолечение" е записано в документа на МЗ. Аптекарите са задължени да осигуряват възможност за провеждане на поверителни разговори с пациенти. Освен това те трябва не само да продават илачи, но и да насърчават здравословния начин на живот. Тези дейности трябва са в съответствие с националната здравна стратегия на страната. В правомощията им е заложено да предоставят съвети на пациентите по важни въпроси, свързани с превенция на социално значими заболявания, отказване от тютюнопушене и други.
Въвежда се и понятието „грижа, насочена към пациента". Тя се състои в оказване на консултации, като благото на пациента се поставя в центъра на всяко терапевтично решение. Освен това в документа е записано, че основен компонент от фармацевтичните грижи е „ фармацевтът да проследява дали пациентът редовно приема назначената му терапия и да подпомага решаването на всички възникнали проблеми", което изключително много натоварва аптекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай