Вторник,

Фармацевти ще отказват пациенти от цигари

От: Стела Стоянова -
Фармацевти ще отказват пациенти от цигари
A
A
A
  • Аптекарите ще трябва да консултират и  хора, които се самолекуват

Фармацевтите ще помагат за отказване от тютюнопушене. Това е записано в проекта на Правила за добра фармацевтична практика. МЗ публикува документа за обществено обсъждане в 14 дневен срок.
Правилата представляват цяла система, която описва професионалните умения и поведение, които да прилагат магистър-фармацевтите в работата си. Според тях магистър-фармацевтите консултират пациентите, подлежащи на и/или прилагащи самолечение" е записано в документа на МЗ. Аптекарите са задължени да осигуряват възможност за провеждане на поверителни разговори с пациенти. Освен това те трябва не само да продават илачи, но и да насърчават здравословния начин на живот. Тези дейности трябва са в съответствие с националната здравна стратегия на страната. В правомощията им е заложено да предоставят съвети на пациентите по важни въпроси, свързани с превенция на социално значими заболявания, отказване от тютюнопушене и други.
Въвежда се и понятието „грижа, насочена към пациента". Тя се състои в оказване на консултации, като благото на пациента се поставя в центъра на всяко терапевтично решение. Освен това в документа е записано, че основен компонент от фармацевтичните грижи е „ фармацевтът да проследява дали пациентът редовно приема назначената му терапия и да подпомага решаването на всички възникнали проблеми", което изключително много натоварва аптекарите.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички