Сряда,

Ето критериите за помощ на болниците в пандемията

От: Мартина Суботинова -
153
Ето критериите за помощ на болниците в пандемията
A
A
A

Вече са готови критериите и методологията за помощ на болниците за справяне с пандемията.

По тях лечебните заведения ще бъдат включени в проектното предложение на здравното министерство по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Мерки за справяне с пандемията".

Утре, 7 юни, критериите официално ще бъдат изпратени на лечебните заведения, които са разделени в три категории.

До 21 юни болниците, които отговарят на критериите и желаят да бъдат включени в проекта, трябва да изпратят своя отговор до Министерството на здравеопазването.

От ведомството припомнят, че процедурата "Мерки за справяне с пандемията" е по приоритетна ос 9 "Подкрепа за здравната система за справяне с кризи" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Бенефициент е Министерството на здравеопазването, като проектите могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между министерството с общини и/или с общински лечебни заведения.

Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на МЗ е 29 юли тази година.

Дейностите по процедурата са насочени към укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с коронавирус към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за структурите, създадени за лечение и грижи за пациенти с COVID-19, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина, с оглед редуциране на контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи.

Целта е да се подкрепи здравната ни система и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите.

Инвестициите по процедурата са по линия на инструмента REACT-EU.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com