Ето кой може да се зарази по-лесно от ковид за втори път

Специалистите още не могат да определят колко точно продължава имунитетът след заразяване

Ето кой може да се зарази по-лесно от ковид за втори път | StandartNews.com

Хората, които не са си поставили ваксина, са два пъти по-застрашени от повторно заразяване с COVID-19 от напълно ваксинираните, съобщи АФП, позовавайки се на американско изследване.

Според американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията изводите от изследването потвърждават, че "всички могат да се ваксинират, ако нямат противопоказания, какъвто и да е статутът им за предишно заразяване със SARS-CoV-2", вируса, предизвикващ COVID-19.

Американското изследване е обхванало 246 души от Кентъки, заразени повторно с вируса през май и юни тази година, след като са преболедували от COVID-19 през 2020 година. Сравнението е направено с 492 души от контролна група по пол, възраст и дата на положителен тест.

Според резултатите неваксинираните са 2,34 пъти по-застрашени от повторна зараза в сравнение с напълно имунизираните с продуктите на "Пфайзер", "Модерна" или "Джонсън и Джонсън".

Специалистите още не могат да определят колко точно продължава имунитетът след заразяване и дали той се променя с новите варианти.

Лабораторни изследвания показаха, че кръвни проби от хора, заразили се с оригиналния вариант на вируса от Ухан, реагират слабо на варианта Бета, идентифициран в Южна Африка.

Едно от ограниченията на това изследване е, че е извършено преди появата на варианта Делта, който вече стана преобладаващ в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай