Епидемия от морбили заплашва цяла Европа

През първата половина на 2019 г. са регистрирани около 90 000 случая на заболяването

Епидемия от морбили заплашва цяла Европа | StandartNews.com

Световната здравна организация отчита "драматично възраждане" на болестта морбили в Европа, отчасти подхранвано от отказа от ваксинация, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

В доклад на организацията се посочва, че през първата половина на 2019 г. са регистрирани около 90 000 случая на заболяването - двойно повече, отколкото за същия период на 2018 г.

Въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни, противопоставянето на определени групи хора на ваксинацията подхранва епидемията на континента.

През юли правителството на Германия, където през тази година са регистрирани над 400 случая на морбили, например предложи имунизацията да стане задължителна за деца и служители в детски градини и училища.

Най-много случаи на дребна шарка - 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше съобщено, че от болестта са починали осем души. Следват Казахстан и Грузия.

От СЗО съобщават още, че четири страни - Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, са изгубили статута си на "изкоренили дребната шарка".

Морбили - една от най-заразните болести в света, може да бъде предотвратена с две дози ваксина. Срещу заразата обаче няма ефективно лечение.

В някои развити страни процентите на ваксинация спадат рязко след публикуването на изследване в края на 90-те години на миналия век, свързващо комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните власти се борят да опровергаят погрешното схващане за безопасността на ваксината.

"Дезинформацията относно ваксините е също толкова заразна и опасна, колкото болестите, чието разпространение подпомага", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според най-скорошните данни на организацията смъртните случаи от морбили в света през 2017 г. - предимно сред деца под 5-годишна възраст, са около 110 000.

В началото на август у нас беше обявена статистика, според която 1134 случая на морбили са регистрирани от февруари до 8 август тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай