Вторник,

Експерт: Ремдесивир се прилага неправилно

От: СТАНДАРТ -
153
Експерт: Ремдесивир се прилага неправилно
A
A
A

В България Ремдесивир се прилага изключително неправилно. Медикаментът трябва да се прилага, когато има вирус в човешкото тяло – първите 6 дни. Това обясни хематологът д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация пред БНТ.

Ремдесивир е много добро лекарство, просто трябва да се прилага в комбинация с друго. Например с кръвна плазма дава много добри резултати, каза д-р Ботев. Според него при по-тежко болните може вирусът да го има и до 20-ия ден, но трябва да се докаже това. Иначе взимаш едно лекарство, от което получаваш само страничните му ефекти, смята експертът.  От думите му стана ясно, че Ремдесивирът се препоръчва само в началото.

„Здравният министър е изправен пред една много голяма отговорност. Той трябва да представи експерти. Азитромицинът с хлорохина по протокол при тежки увреждания на белия дроб е 80%, при Дермектин е 40% и ние сме избрали 80% - по-високата смъртност", даде пример д-р Ботев. На въпрос защо Световната здравна организация изключи Ремдесивир от борбата с коронавируса, хематологът каза, че това е ответна реакция заради решението на САЩ да спре финансирането на СЗО. Ремдесивир пък е американски медикамент.

По думите му високата смъртност от COVID-19 в България се дължи на това, че много от научно доказаните факти не са дошли още у нас. Д-р Ботев обясни, че препаратът "Ивермектин" лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му. Това лекарство е приемано от 4 млрд. души.

"В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да действа по-бързо", отбеляза той и допълни, че това лекарство за 48 часа намалява количеството вирус 99,97 пъти. Ивермектинът може да се приема и с профилактична цел, а в комбинация и с терапевтична цел. Много добри резултати дава в комбинация с Доксициклин, обясни специалистът. Хематологът подчерта, че при неправилна ваксина може да има висок бум на автоимунните заболявания.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com