Две лекарства борят коронавируса

Медицинският съвет одобрява мерките на кабинета

Две лекарства борят коронавируса | StandartNews.com

Два медикамента дават добри резултати при лечението на коронавируса. Това стана ясно от брифинга на Медицинския съвет към кабинета. Днес на правителството  ще бъде предложен проект на решение, с което да се одобри договор между здравното министерство и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения продукт хидроксихлорохин, както и азитромизин на таблетки, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Това са лекарства, които дават много добър ефект при лечението на вируса, обясни проф. Георги Момеков от експертния медицински съвет. Според учените в него приложените досега мерки на физическа и социална изолация са наложителни. С течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие олекотени, каза шефът на съвета проф. Коста Костов. Той обясни, че съветът е готов с доклад от около 400 страници, който е предаден на премиера.

Докладът е от три раздела. В първия се разглеждат препоръките към извънболничната помощ, във втория – към болничните заведения, в третия – препоръките за взимане на мерки.

Според Съвета за постигане на по-добри резултати е наложително към сегашните мерки да бъдат добавени допълнителни, които да засягат за различните категории лица. Става въпрос за здрави хора, но изложени на висок риск, каквито например са медицински лица на първа линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай