Достигнахме пика на грипната епидемия

Тази седмица е върхът на епидемията, после заболяванията ще намалеят

Достигнахме пика на грипната епидемия | StandartNews.com

„При грипа е малко опасно да се правят прогнози, дори и близки, но всъщност до момента, което наблюдаваме, е, че тази седмица, която приключва, всъщност днешният ден, ще бъде пикът на грипната епидемия“, каза епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

През миналата седмица вече е имало висока заболеваемост у нас. Епидемия имаше на практика в цялата страна. Според нея настоящата седмица ще е върхът на грипната епидемия и ще започне да намалява броя на болните.

"След утихване на най-големия интензитет на грипната епидемия обикновено се появяват усложненията, които най-често са пневмонии", каза проф. Кожухарова.

Както всяка година, сезонният грип има еднаква симптоматика. В момента по-особеното е, че са засегнати децата между 5 и 14 години, което не е съвсем обичайно. Проф. Кожухарова напомни, че антибиотик се взима само тогава, когато е предписан от лекар. Вирусите не се убиват с антибиотици. Те убиват бактерии. Антибиотиците са необходими при бактериални усложнения след грип.

"В огромния процент от хората грипът всъщност минава от само себе си в рамките на 5-6 дни", обясни проф. Кожухарова. Тя определи като разумно обръщението да не се пътува към Китай заради коронавируса. "Ако хванете коронавирус, най-вероятно е въобще да нямате никаква симптоматика. Ако случайно развиете заболяване, по-вероятно е да протече леко, отколкото тежко. Ако развиете тежко заболяване, тогава вече има риск на 100 болни да загинат двама", обясни епидемиологът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай