Събота,

ДБ иска нов закон при пандемия

От: Редактор -
242
ДБ иска нов закон при пандемия
A
A
A

При обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да е този, който въвежда в изпълнение Национален план за действие при епидемия или пандемия, а в него изрично да бъдат посочени видовете мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест, включително конкретни критерии и показатели.

Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от депутатите от Демократична България Атанас Славов и Александър Симидчиев, който е председател на Здравната комисия в 45-ия парламент.

Ако няма готов план, Министерският съвет трябва да приеме такъв по предложение на здравния министър в срок до 14 дни от обявяване на извънредна епидемична обстановка

В мотивите към проекта е записано, че с промените се запълва съществуваща нормативна празнота. До този момент законът урежда приемането единствено на здравни програми.

Целта е да се гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки и да се подобри взаимодействието между всички държавни и общински органи. предаде БНР.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията