Д-р Благомир Здравков: Родителите да следват съветите на педиатрите и да следят за хигиената на децата

От началото на годината в световен мащаб е регистрирана повишена честота на остър хепатит

Д-р Благомир Здравков: Родителите да следват съветите на педиатрите и да следят за хигиената на децата | StandartNews.com

От началото на годината в световен мащаб е регистрирана повишена честота на остър хепатит с неизяснен причинител при деца до 10-годишна възраст. При докладваните случаи, след проведени изследвания, са изключени познатите ни до сега вируси, причиняващи хепатит A, B, C, D, E. Проучванията до момента сочат, че част от децата са били с аденовирусна инфекция. Различни изследователски екипи продължават работа по проблема.

Екипът на Клиниката по детска гастроентерология на Специализирана болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести „Проф. Иван Митев“ следи от самото начало развитието на проблема и спазва дадените указания от Министерството на здравеопазването и Столичната регионална здравна инспекция.

„Важно е да се знае, че към настоящия момент в световен мащаб тези случаи все пак остават много редки! Призоваваме родителите да не се поддават на паника, а да следват нашите инструкции”, заяви директорът на болницата д-р Благомир Здравков.

Екипът на клиниката съветва родителите да  останат спокойни и да контролират децата да спазват висока лична хигиена. Ако установят някои от следните симптоми (част от клиничната картина на хепатит): общо неразположение,  отпадналост,  жълтеница, потъмняване на урината,  изсветляване на изпражненията,  сърбеж по кожата,  мускулни или ставни болки,  повишена температура/треска, коремна болка, да се консултират с педиатър! След преглед и изследвания, педиатърът може да насочи детето към болница, където специализиран екип да положи допълнителни грижи за него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай