Чумният вирус издържа до 3 г. в замразено месо

Вирусът може да живее и в осолени шунки във вакуумни опаковки

Чумният вирус издържа до 3 г. в замразено месо | StandartNews.com

Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция. Това заяви пред БНТ проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН.

Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда, обясни професорът.

Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни, категоричен е експертът.

Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.

"Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостено месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани трябва да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.", заяви проф. Христо Найденски.

В близките 6 месеца не съм оптимист за справянето с вируса, допълни проф. Найденски. Той призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.

"Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай