Яжте орехи, за да намалите стреса

Помага при възпаление, диабет и високо кръвно

Яжте орехи, за да намалите стреса | StandartNews.com

Орехите осигуряват здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали - и това са само част от полезните им свойнства за нашето здраве.

Защо орехите са толкова полезни?
1. Богати на антиоксиданти Орехите имат по-висока антиоксидантна активност в сравнение с всяка друга ядка. Тази активност идва от витамин Е, мелатонин и растителни съединения, наречени полифеноли, които са особено много в тестовата кожа на орехите. Яденето на богата на орехи храна предотвратява окислителното увреждане на „лошия“ LDL холестерол след хранене.

2. Супер растителен източник на Омега-3 Орехите са със значително съдържание на омега-3 мазнини, осигурявайки 2,5 грама на порция 1 унция (28 грама). Омега-3 мазнините от растения, включително орехи, се наричат алфа-линоленова киселина (ALA). Това е основна мазнина, която трябва да набавите към диетата си. Наблюдателни проучвания показват, че всеки грам ALA, който ядете на ден, намалява риска от смърт от сърдечно заболяване с 10%.

3. Намалят възпалението Възпалението е в основата на много заболявания, включително сърдечни такива, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак и могат да бъдат причинени от оксидативен стрес. Полифенолите в орехите помагат в борбата с този оксидативен стрес и възпалението. Полезните бактерии в червата ви превръщат елагогитанините в съединения, наречени уролитини, за които е установено, че предпазват от възпаление.

4. Може да намалят риска от някои видове рак Наблюдателните проучвания с епруветки, животни и хора предполагат, че консумацията на орехи може да намали риска от някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и колоректалната система. Орехите са богати на полифенолни елагитанини. Някои микроби в червата могат да ги преобразуват в съединения, наречени уролитини.

5.Помагат за понижаване на кръвното налягане Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт. Някои изследвания предполагат, че консумацията на орехи може да помогне за понижаване на кръвното налягане, включително при хора с високо кръвно налягане и при здрави хора, когато са под стрес. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай