Чудо! Спасиха мъж, погълнал дървено яйце

Уникалната операция бе извършена в "Пирогов"

Чудо! Спасиха мъж, погълнал дървено яйце | StandartNews.com

33-годишен мъж, погълнал дървено яйце, е бил опериран по спешност в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. Пациентът е спасен с хибриден щадящ метод, съобщиха от лечебното заведение.

Дървено яйце Пирогов операцияОт най-голямата болница за спешна помощ у нас обясниха, че малко след полунощ 33-годишен мъж от Дом за медико-социални грижи във Видин е транспортиран по спешност в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” с чуждо тяло в хранопровода.

От направен рентген става ясно, че трахеята на пациента е притисната от яйцевидно тяло с диаметър 3 сантиметра. Мъжът незабавно е интубиран и събира екипа на началника на Отделението по гастроентерология доктор Камен Данов с този от Клиниката по хирургия в 5 часа тази сутрин за спешна операция.

За да пощадят пациента, специалистите решават да избегнат агресивен подход чрез отваряне на гръдния кош и предприемат иновативен хибриден и много щадящ метод. Лекарите правят миниразрез в областта на стомаха, през който ендоскопски успяват да огледат чуждото тяло от всички страни- през стомаха и през устата. След 4 часа усилия успяват да отпушат хранопровода и да извадят през устата дървено яйце, обясняват още от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Началникът на Отделението по гастроентерология доктор Камен Даhttps://m.netinfo.bg/media/images/46557/46557728/991-ratio-dyrveno-iajce-pirogov-operaciia.jpgнов обясни, че досега не са имали такъв случай.

„В световната медицинската литература има докладвани само няколко сходни. Благодарение на хибридната хирургическа намеса, сега за пациента предстои кратък период на възстановяване на мястото, където е извършен разрезът и засегната от чуждото тяло част на хранопровода”, гастроентерологът д-р Камен Данов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай