Чесънът носи здраве, плодовете - богатство

Заделете чаша вино за покровителите на бурите

Чесънът носи здраве, плодовете - богатство | StandartNews.com

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има 7, 9 или 11 ястия. Обикновено това са варено жито, фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. Прави се също тиквеник, зелник и пита, в която е скрита паричка. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта. Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прекадява с тамян трапезата, къщата, стопанските постройки и прочита молитва.
В някои краища на България стопанинът взима хляб със свещ върху него и чаша вино, излиза на двора и кани символично на вечеря светците, покровители на бурите и градушките през лятото, Илия, Вартоломей и Герман, за да ги омилостиви и да предпази нивите от летни бури и гръмотевици.
Питата се разчупва високо над главата, за да са високи и класовете по нивите, първото парче, което се прелива с варено жито и вино е за къщата, второто - за Света Богородица. После се раздава на всеки член от семейството.
Подреждането на празничната маса е свързано и с определена символика. Задължително на масата трябва да има хляб и вино, които символизират Tялoтo и Kpъвтa Xpиcтoви, символ бeзcмъpтиeто и вечния живот. Останалите храни на масата също имат символно значение:

Пчелен мед - за да е сладък животът.
Лук - за да се множат богатството и имотите ви.
Чесън - за да ви пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки.
Жито - най-важната храна на българина, за да не останем гладни
Ядки - семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци. Всички те са символ на плодородието
Плодове - те са символ на богатство.
Червено вино - символ на безсмъртието и дълголетието.
Торбичка пълна с монети - символ на богатство и финансови успехи.

Задължително на масата се слага и сол. За българина тя има особено значение. Където свърши солта - там влизат болестите и раздорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай