Събота,

Бомба! Болниците искат голямо увеличаване на здравната вноска

От: Иван Ангелов, сн. Pixabay -
1727
Бомба! Болниците искат голямо увеличаване на здравната вноска
A
A
A

Повишаването на здравната вноска ще реши проблемите. Тя трябва да бъде не по-малко от 60 лева. Това заяви пред НоваНюз Андрей Марков, заместник-председател на Българска болнична асоциация.

Идеята на съсловието е да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си. Половината от разходите за здравеопазване плащаме от джоба си. Хората се налага да плащат докато са в тежки състояния, тогава застраховането ще им реши проблема.

По думите на Марков един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран. "При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпа на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и на солидарен принцип ползването на здравната система на нуждаещите се без да се налага да доплащат за лекарства и услуги", коментира той.

Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" смята, че реформите в здравеопазването трябва да започнат от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК. "Консумативите на лабораторията на УМБАЛ-Пловдив са се повишили сто пъти. Подкрепям разрешаване на застраховане в здравеопазването, за да може платежоспособните хора да се осигуряват повече и да се застраховат, за да имаме по-здрава нация", посочи тя.

Tя се надява да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите. "Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме против увеличаване на потребителската такса за личните лекари. Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазване, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпа на социално слаби. Трябва да се защитят уязвимите групи", смята Георгиева.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com