Събота,

Болниците с умопомрачителен дълг от 700 млн. лева

От: Рачо Рачев -
153
Болниците с умопомрачителен дълг от 700 млн. лева
A
A
A

Около 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас, просрочените средства са над 160 млн. лв. Това съобщи в парламента здравният министър Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП – Дора Янкова.

На 529,67 млн. лв. възлизат дълговете на държавните болници, 129,89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149,9 млн., като просрочени са над 32 млн. лв.

"Пандемията е една от причините, която допълнително усложни състоянието на болниците" , каза министърът. Тя е поставила лечебните заведения пред сериозни изпитания, било е отложено лечението на редица хронични заболявания, заради това приходите през първото шестмесечие са се понижили с 16% в сравнение със същия период на 2019 г., обясни Ангелов.

Той допълни, че държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com