Богаташ ли е? Ето заплатата на боса на НЗОК

Тя дори бледнее пред някои шефове на болници

Богаташ ли е? Ето заплатата на боса на НЗОК | StandartNews.com

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев е най-високоплатеният ръководител на здравна институция. Чистият годишен доход на шефа на здравния фонд възлиза на 204 118, което предполага 17 000 лв. месечна заплата. Това показват цифрите в данъчните декларации за имущество и интереси, публикувани от КПКОНПИ.

Възнаграждението му бледнее пред заплатите на някои болнични директори, но е достатъчно солидно за човек, който управлява единствената здравна каса в страната. Професорът е декларирал налични средства на стойност 202 530 лв. и задължения в размер на 42944 от закупен на лизинг лек автомобил "Фолксваген".

Крупни собственици на недвижими имоти и фирми се открояват сред директорите на няколко районни здравно-осигурителни каси.

Най-впечатляващият случай е с директора на РЗОК Добрич Добромир Филипов, който до встъпването си в длъжност има дялове в 9 фирми, всички регистрирани във Варна.

Директорът на РЗОК Бургас Лъчезар Томов е успял да спести от заплати 261 123 лв. вложени в депозит в банка. Други 77 871 лв. са от продажба на апартамент. Годишния доход на Томов след данъците възлиза на 60762 лв. (5063 лв. месечно). Той не е декларирал придобито през изминалата година недвижимо имущество.

По-скромен от този на управителя на НЗОК годишен данъчен доход за 2021 г. е декларирала проф. Асена Сербезова, която доскоро заемаше длъжността министър на здравеопазването. Сумата възлиза на 126 164 лв. от трудови договори, което разпределено по месеци е 10 513 лв. Тя обаче е получила 211 782 лв. от дивиденти и 16 561 от наеми, пише Факти.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай