Боен пилот Жасмина Христова докара помощта от Китай

Самолетът е по партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО

Боен пилот Жасмина Христова докара помощта от Китай | StandartNews.com

Бойният пилот Жасмина Христова докара медицинската помощ от Китай снощи. Капитан Христова от българските Военновъздушни сили приземи самолета С-17 „Глоубмастър“ на пистата на летище „София“.

ВИЖ ОЩЕ: Две жени ни докарват антивирусно дарение от Китай

Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състоя от 14 военни - шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Христова.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище „София“ първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското правителство. Успешното реализиране на тази хуманитарна мисия е вследствие на телефонния разговор между премиерите на България и на Китай - Бойко Борисов и Ли Къцян, на 18 март, на съдействието на правителствата на двете държави и НАТО. На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, има и дарение от китайската страна с медицински и предпазни материали с обем от 50,19 куб. м, което включва предпазни маски, ръкавици и калцуни. Само предпазните маски от изключително висок клас са над 568 000, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Полетът бе за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз (SAC). България за първи път използва тази програма от началото на пандемията от COVID-19. В Програмата за стратегически въздушен превоз участват 10 съюзници от НАТО (България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ) и две страни от „Партньорство за мир“ (Финландия и Швеция). SAC се реализира чрез съвместно придобити самолети C-17 „Глоубмастър“, базирани в авиобаза „Папа” в Унгария.

България разполага с определен брой полетни часове, които се използват основно за превоз на нашите контингенти, участващи в задграничните мисии. България, чрез посолството ни в Пекин, пое разходите по наземното обслужване и летищните такси на самолета.

Освен министър Ананиев товарът на летището посрещнаха главният комисар и директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, както и посланиците на Китайската народна република Дун Сяодзюн, и на САЩ Херо Мустафа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай