БЛС предлага Кантарджиев за орден "Стара планина"

Огромен е приносът му в борбата с овладяването на пандемията от Covid-19 у нас, аргументират се от Лекарския съюз

БЛС предлага Кантарджиев за орден "Стара планина" | StandartNews.com

Българският лекарски съюз (БЛС) изпрати до служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев писмо с предложение пенсионираният наскоро директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев да бъде удостоен с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина".

На 7 юни дългогодишният шеф на НЦЗПБ потвърди пред Dir.bg, че служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров го е пенсионирал поради навършена възраст. Новината обаче извади на улицата колегите на проф. Кантарджиев, които протестираха срещу решението на д-р Кацаров. Подкрепа за пенсионирания директор на НЦЗПБ изказаха и редица политици. 

Сега Управителният съвет на БЛС предлага да се издаде указ за награждаване на проф. д-р Тодор Кaнтарджиев с орден "Стара планина" за изключителните му постижения и безценен принос в областта на науката и медицината.

" Огромен е приносът му в борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от Covid-19 у нас, което се дължи до голяма степен на неговите решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия. На последните престижни награди на Български лекарски съюз, медицинската гилдия, отличи проф. д-р Кантарджиев в специалната категория "Борба с пандемията - Ковид 19".", пише в писмото до премиера и президента председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Защо Кантарджиев стана любимец на народа

Проф. Тодор Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 година. Завършва Медицинска Академия-София през 1981 г., като лекар.

От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. - Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.

Проф. д-р Кантарджиев е доктор по медицина е от 1991г., а доктор на медицинските науки е от 2008 г. Доцент е от 1995 г., професор от 2009 г. През 2004 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт в МУ София. Специализира в Германия и Великобритания.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай