Безумие! Мъж почина, чакайки линейка 12 часа

Станислав Илиев е починал на 3 април, а майка му звъни 5 пъти на телефон 112 на 2 април

Безумие! Мъж почина, чакайки линейка 12 часа | StandartNews.com

43-годишният Станислав Илиев е починал, а линейка идва ден по-късно. Това е версията на майка му Евгения Илиева, която е имала положителен PCR тест за коронавирус. Илиев не е бил диагностициран с COVID-19.

Станислав Илиев е починал на 3 април, а майка му звъни 5 пъти на телефон 112 на 2 април. Причината е, че синът ѝ е вдигнал висока температура. „Обадих се в 17:40 часа, след това на всеки час проверявах и ми отговаряха, че щом сме записани, ще дойде помощ“, разказва пред Нова.

 Пет минути преди полунощ Илиева получава обаждане, че „Спешна помощ” няма да дойде и съвет сутринта да потърсят помощ.

„Имаше хрипове, имаше температура – спадна, вдигна се отново на 39 градуса, затова потърсих помощ“. На сутринта синът ѝ бил в много тежко състояние – затруднено дишане, "с пяна на устата", подбелени очи. Над 12 часа се опитвах да се свържа със "Спешна помощ", добави Илиева. "Да, идва линейка веднага – дойде мисля в рамките на 30-40 минути", посочи Илиева какъв отговор е получила сутринта на 3 април.

Но вече е късно и синът й няма пулс. Евгения Илиева казва и, че синът ѝ имал масивен кръвоизлив в корема през 2018 година – не е станало ясно защо, бил е стабилизиран и оттогава нещата вървели нормално. Майката на Станислав разказа и, че многократно говорила с личния лекар на сина си, питала го дали антибиотикът, който Станислав вземал, е правилният. Освен това, Илиева питала медика за тест за коронавирус за сина ѝ, но личният лекар отказал да му назначи.

"Не знам как лекуват от разстояние – казват, че тази болест е опасна, при леки симптоми да обръщаме внимание, а медицината липсва", констатира Илиева. Тя е подала сигнал до здравното министерство, още чака конкретен отговор.

"Не мога да го върна, но молба към медиците – да не се отнасят нехайно", подчерта Илиева.

Говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска коментира, че напълно потвърждава "голяма част от това, което каза госпожата". Единствено няма запис около полунощ на някой, който да отказва линейка на г-жа Илиева, по думите на Сунгарска. Тогава е било едно от най-сложните дежурства - 508 повиквания. Слава Богу, последните дни като че ли повикванията намаляват, добави Сунгарска.

Тя обясни, че г-жа Илиева говори предимно със 112 и само веднъж с диспечер на „Спешна помощ”. Последва спор дали 39 градуса температура, кашлица и отпадналост означава спешно състояние - това са симптоми на всеки един вирус, не само на COVID-19, обясни Сунгарска.

"Този адрес е забавян, забавян, забавян, защото валят спешни повиквания", добави говорителят на "Спешна помощ", като отново подчерта колко важен е триажът. Сунгарска напомни и призивите на лекарите, че трябва да се пазят мерки, за да не се стига до толкова силни вълни на коронавируса, че медиците да не смогват да помогнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай