Без прошка: Медсестрите на безсрочен протест

Разпъват палатки пред Министерски съвет

Без прошка: Медсестрите на безсрочен протест | StandartNews.com

В Деня на прошката медицинските специалисти  подновиха протестите си като обявиха, че този път те ще са безсрочни. Белите престилки настояват за по-високи стартови заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева.
Две минимални работни заплати като основно възнаграждение искат медицинските сестри и твърдят, че проблемите в сферата на здравеопазването се задълбочават.

Повече от час медиците протестираха пред сградата на “Пирогов“, предаде БНР.

Събралите се десетки медицински специалисти от цялата страна твърдят, че почти нищо през последната година от исканията, които те са поставяли периодично пред институциите, не е изпълнено.

Мая Илиева - председател на Синдиката на медицинските специалисти коментира: "Считаме, че реформи в здравеопазването трябва да има, защото искаме да работим при едни по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение".
“Една колежка беше публикувала фиша си – 700 лв., на много места е 800, но почти никъде няма 950, някой да се похвали, че сега от новата година му е увеличена заплатата”, заяви още Илиева. Тя обясни, че протестът ще е безсрочен, защото за една година нито един от проблемите на медицинските специалисти не е решен изцяло.

Медицинските сестри са дефицит, млади кадри почти няма и от това страдаме всички, казват още протестиращите. Те ще правят палатков лагер пред МС. В късния следобед към тях ще се присъединят и майки на деца с увреждания, които също ще поставят свои социални проблеми.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай