Сряда,

БЧК осигурява умни устройства на 500 възрастни

От: Стандарт -
БЧК осигурява умни устройства на 500 възрастни
A
A
A

Възрастни хора с хронични увреждания ще бъдат наблюдавани с умни устройства. Те ще разполагат с SOS бутони, чрез които ще викат на помощ лекари и доброволци, когато състоянието им се влоши. Тази пилотна програма по норвежки образец ще бъде внедрена скоро от Българския червен кръст, съобщи неговият председател акад. Христо Григоров. По думите му дистанционното наблюдение е особено подходящо за хора с трайни увреждания, най-вече самотно живеещи пенсионери и хора, които са в отдалечените и малки населени райони.

Здравословното състоянието на нуждаещите се ще бъде отчитано от датчици и сензори. При нужда от помощ възрастният човек ще може да извести чрез SOS бутон. Предвижда се смарт устройства с такива бутони да бъдат предоставени на 500 души.

Проектът се осъществява с помощта на две министерства – здравното и социалното, както и със съдействието на Норвежката асоциация на местните регионални власти. БЧК вече има програма, по коятно самотни и възрастни хора, нуждаещи се от чужда помощ, се подпомагат от социални работници.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички