Бацилите бягат от красавците

Учени доказаха, че хубостта подсказва желязно здраве

Бацилите бягат от красавците | StandartNews.com

Психолозите казват, че всяка жена търси красив, здрав и привлекателен партньор за себе си - не просто защото държи на външния му вид, а защото подсъзнателно разчита на неговите гени да я дарят със също толкова здрави и красиви деца. Резултатите от ново медицинско проучване показват, че да си строен мъжага освен купища фенки ти гарантира и по-добро здраве. От yahoo.net обясняват защо.

По-стройните мъже имат по-малко потенциално патогенни бактерии в своите носове, показва проучването, проведено във Вроцлав, Полша. Традиционно органът на обонянието е "порталът", през който всички вируси и бактерии си пробиват път, за да достигнат до организма ни. Въпреки че първата асоциация, която ни идва наум, когато чуем за вирус, е хрема и кашлица, понякога може да иде реч за нещо далеч по-опасно - като бактериален менингит например. "От еволюционна гледна точка, чертите, свързани с привлекателността и добрия външен вид, обикновено са сигнал и за добро биологично здраве", казва д-р Богуслав Павловски, ръководител на проучването от университета във Вроцлав. Специалистите са опитали да открият каква е връзка на патогенните бактерии в носа и гърлото с височината на тялото и индекса на телесната масата и при двата пола. По време на проучването Павловски и екипът му са

взели проби от носовете и гърлата

на 90 мъже и 103 жени, като всички те са били напълно здрави. Участниците са изследвани за концентрация на шест различни вида бактерии. Най-често срещания патоген, открит от лекарите, е стафилококус ауреус - причинител на редица заболявания като кожни инфекции и хранителни отравяния.

Интересен е фактът, че не е открито взаимодействие между външния вид на жените и установения брой бактерии у тях. При мъжете обаче е установено, че

по-пълните и ниски са по-податливи

на бактериални инфекции от всякакъв тип.

Според учените, причината по-привлекателни мъже да бъдат по-малко застрашени от вируси и бактерии може да се крие в по-високите нива на тестостерон. Твърдението им е подкрепено от още едно проучване, проведено през 2012 г., по време на което е направен същият извод, но по обратен път - мъжете с по-здрав имунитет са по-привлекателни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай