Балтов: Следващата вълна я лекувайте ВИЕ!

Това написа проф. Асен Балтов след огласения вчера анализ на НЦОЗА за смъртността от COVID

Балтов: Следващата вълна я лекувайте ВИЕ! | StandartNews.com

"НЦОЗА вие сте уникални! Следващата вълна ще я лекувате ВИЕ!".

Това написа във Фейсбук директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов след огласения вчера анализ на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за смъртността от COVID у нас и решенията, вземани в пандемията.

„Липсата на чисти болници, т.е. които да лекуват от хронични заболявания и спешни състояния неинфектираните пациенти, е една от причините за отчетената рекордна смъртност“, заяви директорът на центъра д-р Христо Хинков.

Стана ясно още, че България е на едно от челните места по смъртност, като няма уникален фактор, който да ни поставя на първо място, а става въпрос за комплекс от фактори.

"Анализът е статистически недостоверен! Първо и най-важно е колко са реално заразени и преболедували от Ковид-19? Едва след това може да се говори за смъртност, грешки и пропуски! За 15 месеца къде е изследването за истинския брой на преболедували? На 100 диагностицирани/15 починали е един процента смъртност, а на 500 диагностицирани/скрити и нерегистрирани/15 починали е съвсем друг процента! Това е първа и основна причина за тотално изкривяване на данните!", пише под поста си обаче проф. Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай