Аз знам и мога да променя Пловдив

Аз знам и мога да променя Пловдив | StandartNews.com

След 25 години дясно управление градът е на 22-ро място по приходи

Влязох в кметската битка, защото БСП трябва да играе с лицата си, казва Георги Гергов

Лидерът на БСП в Пловдив Георги Гергов е и червеният кандидат за кмет. Бизнесменът провежда кампанията си под мотото "Кметът на промяната". Пред "Стандарт" той коментира с какви мотиви влезе в изборната битка и какво иска да промени в Пловдив.

- Г-н Гергов, при обявяване на кандидатурата си за кмет на Пловдив посочихте, че ще се опитате да наложите коренна промяна в управлението на града. Какво ще промените?

- Пловдив се нуждае от коренна промяна, от генерална промяна. Трябва да върнем самочувствието на вековния Пловдив. Представете си само една моментна картина на града ни - усвоени пари по европроекти - 51 милиона вместо 500 милиона. По 486 лева на човек, а има градове, като Бургас, където тази сума е над 1000 лева.
По статистика Пловдив е на 22-ро място по приходи на хората. В икономически план сме след Силистра, Смолян също е пред нас.

Хората обедняват, бизнес няма. А в града ни има 5 университета и много млади хора, за които има начин да се създадат работни места, да се привлекат инвеститори. Пловдив има летище, международен панаир със 130-годишна история, магистралата минава до града, имаме инфраструктурата, а същевременно градът е в тупик.

- И все пак защо един успял човек като вас руши спокойствието си, влизайки в трудна битка за местната власт?

- БСП трябва да играе с лицата си. Това е една от основните причини да вляза в тази битка. Аз съм лидер на партията в Пловдив и областта и не мога да подведа моите хора. Председателят на партията, трябва да е този, който се кандидатира за кмет на града и аз го правя.

Да, за разлика от моите опоненти, които не са управлявали и двама човека в живота си, аз съм създал своя бизнес, ръководя го, грижа се за хората си и знам как се печели. Това е важно за управлението на един град като Пловдив. Защото се нагледахме 25 години на нецелесъобразно харчене на парите на пловдивчани, без визия за развитие на града ни. Това трябва да се спре и може да го направи само човек, който знае как. А аз знам и мога. На 58 години съм и искам да дам нещо на града си.

- Кои са основните проблеми пред Пловдив?

- След 25 години дясно управление в Пловдив, градът е на 22-ро място по приходи на глава от населението. Пловдивчани са бедни и това е най-големият проблем. Местната власт управлява без стратегия, без планове и програми, с които повишава стандарта на живот. Отворете сайта на Община Пловдив и ще се уверите. Там ги няма важните стратегически документи. Как да се развива тогава градът без ясни приоритети, без планирани действия. В резултат на хаотичното управление Пловдив е изправен пред три основни риска - финансов, икономически и демографски. Има реална опасност от влизане в дългова спирала заради изтеглените кредити, които с лихвите възлизат на 120 млн.лв. В Пловдив няма бизнес, а стопанската инициатива не се стимулира, дори се мачка. Когато няма икономическа активност, няма работни места респективно и доходи за хората. При такава ситуация младите хора напускат, защото не намират перспектива за реализация.

- И как ще се справите с тази ситуация?

- При условие, че Пловдив е университетски център, който обучава търсени в Европа и света специалисти, ние не успяваме да ги задържим. Когато мозъците изтичат, кой ще движи нацията, държавата, градът? Това е драмата на Пловдив и личната ми болка. Вода газим, жадни ходим. Затова съм амбициран да обърна този негативен тренд. Мога да го направя, защото това се прави с ясна стратегия, с планирани действия и екип от знаещи и можещи специалисти. Това е формулата или т.нар. необходимо и важно условие за успех в управлението. Като казвам екип, имам предвид хора, които са се доказали, но не са участвали във властта не са покварени. Имам проекти във всяка сфера на управлението. И това, че са работещи се доказва всекидневно при обсъждането им с различните гилдии. Ще създадем консултативни съвети на всички гилдии в града, които ще се събират ежемесечно. Ще възстановим и диалога с военно-патриотичните съюзи, които също ни подкрепиха. Подписахме споразумение за съвместни дейности в сферата на образованието със Синдиката на българските учители в града, които подкрепиха моята програма.

Със синдикатите ще координираме съвместните си усилията в политиките за преглед на образователната инфраструктура, за паспортизацията на училищните сгради, поетапното изграждане на многофункционални спортни зали. Идеята ни да се разработят програми за финансиране на извънучилищни и извънкласни форми на неформално образование, да се въведе здравна профилактика в училища и детски градини, директната комуникация между бизнеса и професионалните гимназии. Месечни дни за свободен достъп на ученици и студенти до културните институции в града, ежегодни награди за успешните учители в Деня на народните будители и патриотични инициативи за подрастващите, са другите ни общи задачи.

Запазването на диспансерите в Пловдив, увеличаването на капиталовите разходи за общинските здравни заведения, за да се осигури достъпно и качествено здравеопазване за пловдивчани бяха подкрепени и от представителите на лекарското съсловие.

Аз от години подкрепям организациите на хората с увреждания, на поставените в неравностойно положение деца и възрастни. Помощта за тях, създаването на условия за подпомагането им и една нова стратегия за развитие на социалните услуги ще е моя кауза в управлението на града ни.Програмата ни е отворена за предложенията на пловдивчани за препоръките на работодателските организации, на професионалните гилдии и гражданските структури. Уверен съм, че в открити дискусии и пряк диалог с пловдивчани можем да променим града и той да е нашият Пловдив.

- Кое всъщност ще е успех за вас?

- Промяната на Пловдив! Развитието на града ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай