Ангелов: Няма натиск върху болниците

Доволни сме от постигнатите резултати до момента

Ангелов: Няма натиск върху болниците | StandartNews.com

Доволни сме от постигнатите резултати до момента, следим всяко едно число с необходимата загриженост и тревога. Следим нарастването на случаите, но, въпреки всичко, отчитаме и нещо, което към настоящия момент е добър знак – нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

И в Кюстендил, и във Враца, където бях, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо, достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно, допълни министърът:

„Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме, с анализирането през 14 дни и с разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“.

Той припомни, че заболяемост 200 и малко над 200 на 100 000 души позволява на здравната система да работи нормално.

Министър Ангелов ще представи окончателен документ за ваксинирането на всички членове на различните избирателни комисии, който да е медицински протокол за провеждане на безопасен изборен процес.

Предвидена е възможност за имунизиране на членовете в изборните комисии включително и непосредствено преди самия изборен ден на 4 април, стана ясно още по време на традиционния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Протоколът ще бъде готов и представен до края на днешния ден.

„Почти запазваме класацията си по заболеямост и по смъртност, която за изтеклите 14 дни за България е 127,4 на 100 000, което отрежда 25-о място в ЕС и в Европейското икономическо пространство и 5-о място на Балканите“.

По отношение на смъртността – за България тя е 7,3 на 100 000 – 15-о място в ЕС.

Продължават България, Гърция и повечето скандинавски страни без Швеция да са в сравнително най-светлата зона. Продължава да е най-тежка ситуацията в Португалия, Чехия и някои от страните от Бенелюкс, като раздвижването в страната е в посока нови области да влизат в червената зона – с над 120 на 100 000.

В тази зона е половината страна - 14 области, 10 са в оранжевата от 60 до 100 и от 20 до 100 са Видин, Добрич, Разград и Търговище (23 на 100 000), каза доц. Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай