Неделя,

Ангелов: Хората късно търсят лекарска помощ

От: Мартина Суботинова -
232
Ангелов: Хората късно търсят лекарска помощ
A
A
A

 „Наблюдава се тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина.“

Това заяви в Силистра министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

 „Високата заболеваемост от COVID-19 е съсредоточена в три области - Силистра, Бургас и София.“

Според него четиринайсетдневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област - в Силистра, Дулово и Тутракан. 129 легла за COVID пациенти са почти заети - плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са COVID.

Има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото за осигуряване на допълнително финансиране за купуване на апарата.

Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества "Ремдесивир". Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра. Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

"Колегите, с които разговарях в отделенията, са изморени, но пък са доволни от резултатите, които постигат", подчерта министър Ангелов. Той призова гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички