Алкохол с ваксината - вреди или не?

Различни концепции на учените

Алкохол с ваксината - вреди или не? | StandartNews.com

Учените по света обръщат внимание на алкохолните навици на човек преди и след поставянето на ваксина срещу COVID-19 – решаващ момент, когато тялото ви реагира на дозата и изгражда защитните сили срещу вируса.

Миналия месец здравен служител в Русия инструктира гражданите да не пият две седмици преди и шест седмици след получаване на ваксината Спутник V в страната, съобщава Ройтерс.

Истинският разработчик на ваксината, д-р Александър Гинцбург, по-късно пише в Туитър, за да поясни, че смята, че препоръката е твърде крайна и че получателите не трябва да пият три дни преди и три дни след ваксинацията (независимо от вида на ваксината).

„Една чаша шампанско няма да навреди на никого, дори на имунната ви система”, пише още той в Туитър от акаунта на Спутник V на 9 декември.

Във Великобритания здравен експерт препоръча на хората да ограничат приема на алкохол един ден преди и един ден след ваксинацията, съобщава „Бизнес Инсайдър”.

Трето мнение. 

 Уилям Мос, изпълнителен директор на Международния център за достъп до ваксини към Университета Джон Хопкинс, заяви пред Business Insider:

„Няма доказателства, че ако пиете една бира или чаша вино няколко дни след като получите ваксината, това ще попречи на вашият имунен отговор или защита след ваксината.

Когато тази точка е посочена по такъв екстремен начин, мисля, че всъщност вреди на общественото здраве”.

С други думи, стига да пиете умерено и да консумирате по-малко от това, което се счита за тежко или близо до алкохолизма, не е нужно да бъдете прекалено загрижени за консумацията си преди и след получаване на ваксината срещу COVID-19.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай