“Албена” прави Училище по здраве

Курортът се включва в борбата с детското затлъстяване

“Албена” прави Училище по здраве | StandartNews.com

Доц. д-р Михаил Околийски, проф. Арман Постаджиян, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, д-р Светослав Ханджиев и Красимира Стоянова, изпълнителен директор на "Албена Тур" ЕАД (от ляво на дясно) представиха кампанията за превенция "Нека говорим за затлъстяването"

 

  • Специализирани часове от 1 клас, възпитават децата какво да ядат
  • Курортът се включва в борбата с детското затлъстяване

 

Часове по здравно образование от 1 клас влизат в училищата от догодина. Реформата е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост и ще се реализира съвместно от министерствата на здравеопазването и образованието. В специализираните курсове, които ще се провеждат в часа на класа, хлапетата от най-ранна възраст ще се учат на здравословно хранене и ще разберат

  •  рисковете от затлъстяване

В по-горните класове, в зависимост от възрастта, ще се изучава психическо и сексуално здраве.

Новината съобщи доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация в България. Той заедно с 

Красимира Стоянова, изпълнителен директор на "Албена Тур" ЕАД, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска - председател на Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, почетният му председател доц. д-р Светослав Ханджиев и проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България представиха кампанията за превенция "Нека говорим за затлъстяването", която започва на 4 март - Световния ден за борба с това опасно заболяване. 

Ваканционно селище "Албена" се включва в кампанията като организира 10-тото юбилейно издание на инициативата "Училище за здраве", насочена към деца, родители и учители. Тя включва 

  •  три 6-дневни специализирани лагера

първият от които ще се проведе през пролетната ваканция. 

През септември курортът ще бъде домакин и на 32-я Европейски конгрес по детско затлъстяване, събиращ специалисти в областта, съобщи Красимира Стоянова.

Последните данни на Световната здравна организация (СЗО) са повече от стряскащи. 61,7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, докато на общоевропейско ниво показателят е 58,67%. Едва в 5 други държави на Стария континент процентът е по-висок - в Чехия, Гърция, Израел, Малта и Великобритания. 

"Можем да постигнем качествена промяна в посока подобряване здравословното състояние на децата и младежите единствено ако обединим усилията на специалисти, медии, правителствени и неправителствени организации и представителите на бизнеса. Ето защо вече 10 години си партнираме с ваканционно селище "Албена" и организираме инициативата "Училище за здраве". В рамките на образователните лагери извършваме антропометрични измервания, касаещи индекса на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет. Поднасяме полезна информация за 

  •  навиците на храненепо

интересен и достъпен начин, възползваме се от здравословния микроклимат и лечебната минерална вода, извършваме теренно лечение и правим физически упражнения. По този начин, съчетавайки полезното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество", каза доц. Ханджиев. Той е един от бащите на тезата, че балканската диета е основен фактор за здравословното състояние на народите от полуострова. 

По думите доц. Околийски изключително важни в превенцията са именно хранителните навици - консумацията на качествени месо, плодове и зеленчуци, пиенето на чиста вода и натурални сокове без добавена захар, както и ограничаването на високоенергийните храни с наситени мазнини. 

Една от мерките, които могат да бъдат взети, е въвеждането на  данък "вредни храни" за газирани напитки, снаксове и полуфабрикати, каза доц. Околийски и допълни, че лекарската гилдия продължава да настоява за това.

"Предлагането на балансирана и натурално чиста храна е сред основните конкурентни предимства на "Албена". Произвеждаме самостоятелно над 60% от плодовете и зеленчуците за нашите ресторанти, отглеждаме над 400 телета от породата Black Angus, имаме собствена марка натурални сокове, а медът от нашите пчели е сред любимите десерти на гостите. Като първият и единствен Европейски курорт на спорта, при нас възможностите за практикуване на професионални и любителски спортове са на практика неограничени", каза още Красимира Стоянова. Тя допълни, че инициативата "Училище за здраве" е подкрепена и от Синдиката на българските учители, който също е ангажиран с превенцията на това опасно заболяване.

Затлъстяването е 

  •  заболяване за цял живот

Първите му признаци се появяват още на 7-годишна възраст. Затова най-важна е ролята на семейството, предупреди доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска. Тя посъветва родителите да научат децата да четат етикетите, да сменят газираните напитки с айран, но да купуват този с най-ниско съдържание на сол. 

Родителите трябва да се грижат за физическата активност на децата. В това отношение лагерите в "Албена" са още едно предимство. В курорта всяка година се провеждат 150 спортни мероприятия. Ваканционното селище разполага с най-големия тенис център и с полуолимпийски басейн. Провеждаме 46 спортни активности, домакини сме и на Европейското първенство по снукър, каза Стоянова. 

Всяка година около 7% от националните бюджети на европейските страни отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването и неговите усложнения. Това са общо над 70 милиона евро, сочат данните на СЗО. Затлъстяването води до захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай