Актуално: колко ефикасна е първата доза ваксина

Изследването е поръчано от Пфайзер

Актуално: колко ефикасна е първата доза ваксина | StandartNews.com

Една доза от ваксините срещу COVID-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" или на "АстраЗенека" предпазва от тежко протичане на инфекцията при хора над 80 години със съпътстващи заболявания и от необходимостта да постъпят в болница за лечение, сочат междинни данни от британско проучване, цитирани от Ройтерс.

Проектът за наблюдение, който е финансиран от "Пфайзер" и все още е в ход, установи, че една доза от ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" е 71,4 на сто ефикасна от 14-ия ден след приема за предотвратяване на инфекция със симптоми в тежка форма с нужда от хоспитализация при пациенти на средна възраст 87 години.

Ваксината на "АстраЗенека" показва 80,4 на сто ефективност при същите показатели при пациенти на средна възраст 88 години.

"Тези първи резултати показват, че британската ваксинационна програма работи по-добре, отколкото сме се надявали", каза Адам Фин, професор по педиатрия и главен изследовател в проекта AvonCAP в университета на Бристол.

Резултатите съвпадат с данни от други изследвания на ваксинационните програми в Израел, Шотландия и Англия, които също установиха висока ефективност на първата доза от ваксините.

Британско проучване сред медицинския персонал във Великобритания миналата седмица показа, че първата доза от ваксината на "Пфайзер" намаля със 75 на сто броя на асимптоматичните инфекции, което би могло значително да намали риска от разпространение на вируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай