Акад. Петрунов: АстраЗенека е безопасна

Освен това е сравнима с РНК ваксините

Акад. Петрунов: АстраЗенека е безопасна | StandartNews.com

Всички данни показаха, че ваксината на "Астра Зенека" е напълно безопасна и напълно сравнима с РНК ваксините, не им отстъпва по нищо. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Той смята, че до края на годината с напредването на броя поставени ваксини в България ще се постигне колективен имунитет."Ако достигнем 1,5 - 2 млн. ваксинирани, ние наистина ще сме едно много добро положение и ще видим едно добро от ваксините", каза акад. Петрунов.

Според академика могат да бъдат постигнати сериозни успехи в лечението на коронавируса сразработването и внедряването на моноклоналните антитела - конкретно за коронавируса

"Това направление е от повече от 30-40 години и моноклоналните антитела намират приложение влечение на много заболявания - алергичните, автоимунните, злокачествените заболявания, но сега има много сериозни постижения в лечението на коронавируса", разказа акад. Петрунов.Този тип лечение се прилага под формата на инжекция.

"Това са изкуствено създадени антитела, които са насочени точно към тези спайк протеин вируса и към много други елементи на реакцията и я блокират. Това е един съвременен метод, сега го наричатбиологично облекчение. Това е бъдещето на лечението в лекарствената терапия", каза още академикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай