Абсурд! Санитари пренасят болни с мушами

Видео, в което се вижда как качват мъж в кома до четвъртия етаж, взриви социалните мрежи

Абсурд! Санитари пренасят болни с мушами | StandartNews.com

Видео, в което санитари от болницата в Ямбол пренасят човек в кома до четвъртия етаж с мушама, вместо с носилка, събра стотици гневни коментари в социалните мрежи. 

Видеото показва как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон заснема с телефон синът му Петър, разказва Нова тв.

„Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе, е ужасно.  Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама”, разказва Петър Петков.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство. Сградата не позволявала и изграждане на асансьор.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс”, казва д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави.

„Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това”, добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. „павилионен тип“. Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година.

Преди време Нова тв показа подобен репортаж за Ямболската болница. Тогава пациенти изпадаха от колички, докато са превозвани от едно отделение в друго. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай