5 дни вирусът се крие

На спешните пациенти да се гледа като на заразени, съветва директорът на "Пирогов"

5 дни вирусът се крие | StandartNews.com

През първите 4-5 дни коноравирусът се крие. Симптомите му са абсолютно стрити. Затова лекарите трябва да подхождат към всеки спешен пациент като към заразен. Това съвет на колегите си даде директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в интервю за бТВ.

В „Пирогов“ минават много спешни пациенти, около 250 на ден, тези пациенти понякога не можем да открием, че имат начални фази на коронавирус, каза проф. Балтов. Това ми е апелът към всички колеги, някои от тях се заразиха заради недобрата защита с личните предпазни средства и се надявам това да бъде един урок за всички, и да бъдат по-предпазливи, да се пазят, допълни той.

Малко чудо нарече проф. Асен Балтов мъжа, който вчера е бил екстубиран след 38 дни на апаратна вентилация. „Той дойде в много тежко състояние, една седмица след първите пациенти, беше поставен на апаратна вентилация, 38 дни беше на контролирано командно дишане с респиратор и последните дни се видя, че реагира адекватно, и на 38-ия ден беше екстубиран. Вече 4 дни диша самостоятелно, контактен е, адекватен, постепенно се възстановява“, разказа директорът на „Пирогов”.

През Спешния център са минали 98 положителни пациенти, а в момента на лечение са 32-ма в клиниката тип Вътрешни болести за COVID-19. Четири пациенти са в Реанимацията, на апаратна вентилация, допълни директорът на лечебното заведение.

Знам за два случая на пациенти, които се връщат след като са оздравели, но те по-скоро са недобре излекувани от последващи насложени бактериални инфекции. Засега нямаме лошо развитие на нещата - да се стигне до летален край при тези пациенти, каза проф. Балтов. Най-възрастният пациент в „Пирогов“ с COVID-19 е на 85-години, а най-младият е на 31, той е от колектива на болницата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай