2 минути за PCR пред Пирогов

Взимат пробите в контейнер пред входа

2 минути за PCR пред Пирогов | StandartNews.com

Само 2 минути отнема да ти вземат проба за PCR в контейнер пред „Пирогов“. Това видя екип на „Телеграф“ на входа на най-голямата спешна болница с COVID-19 отделение в София.

Около 10 ч. сутринта на регистратурата на лечебното заведение нямаше чакащи пациенти или роднини, изискващи информация. Малкото граждани влизаха на територията на „Пирогов“ след стриктна проверка на телесната температура чрез автоматична рамка, използваща дясната китка за точка на измерване.

Според няколкото медицински лица наоколо това положение е било стандартно и по време на пролетния пик. Обяснението било, че заради заразната обстановка пациенти с болежки по причини от ортопедия до кардиология просто отлагали посещението си в болница.

В близост до входа върху една от активните ленти за преминаване на автомобили за граждани са поставени два стандартни контейнера 2,40 на 6 метра, предназначени за помещения за вземане на PCR проби на граждани.

Единият контейнер е отреден за PCR тестове за чужбина, информира ни принтиран лист на вратата му. Заради ниския туристически сезон и слабия наплив в момента той не функционира, обясняват ни в другия контейнер. Там пък е разположено изнесеното оперативно звено за вземане на PCR проби.

Екипите в него работят на смени, като се състоят от един медик. Той е снабден със защитно облекло, което включва предпазен костюм, покриващ включително задната част на главата и темето, маска и защитни очила. Той е натоварен със задачата да взема носен и гърлен секрет от потенциално заразните, които точно тази сутрин почти липсват.

Вземането на носния и гърлен секрет на двама души отнема общо около 3 минути на специалиста в контейнера, включително разопаковането на новите тестове, записване на личните данни на пациентите, както и изхвърляне на опаковките след провеждането на теста.

„Ще ви се обадим по телефона до 24 часа, независимо от резултата“,казва младият лекар в звеното, докато подготвя работната си зона за следващия потенциален заразен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай