2 деца се оказват жертва в спора за трансплантациите

Това се случва докато министър спори с болница

2 деца се оказват жертва в спора за трансплантациите | StandartNews.com

Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по въпроса с трансплантациите, който се разгоря през последните седмици между Министерството на здравеопазването и болница "Лозенец" , 2 български деца, чиито имена естествено няма да бъдат огласени, е възможно да не оцелеят.

Рязкото спиране на  трансплантациите може да лиши не само тях, но и други хлапета с огромни здравословни проблеми от живот,  докато съдът реши споровете между възрастните на високи позиции – министри и бордовици.

Хирурзите са с вързани ръце. Много по-добрият вариант беше първо да се реши какво се случва с децата, а след това да се вземат крути мерки.

В момента не е ясно какво се случва и със спешните случаи като споменатите 2 деца, за които решението е въпрос на броени дни. И с не толкова спешните, които имат не много по-широкия хоризонт от седмици до няколко месеца. Дали те продължават лечението си в чужбина и кой осигурява финансирането за това?

Лечението в чужбина обаче излиза доста скъпо. При средна цена в България от 70 000 лв./ 35 000 евро, в другите държави котировките са следните според международен доклад: САЩ - $163 438, Бразили - $89 066, Италия - 77 475 евро, Франция - 850 515 евро, Финландия -141 768 евро, Швейцария - 118 457 шв.франка, Германия - 55 000 евро.

Има обаче и много допълнителни разлики с разходите за транспортиране на дете и родител и престоя им в клиниките, които могат да увеличат двойно сметката. Освен това средните цени много често не са показателни, тъй като особено тежките случаи могат да вдигнат котировката в пъти, а понякога и в десетки пъти.

Само за пример, в Бразилия сметката може да достигне 690 000 долара, което е близо 8 пъти повече от средното ниво.

Докато спора министър-болница продължава, майките на вече трансплантираните успешно направиха своя група във Фейсбук. В нея има 24 дами с личните им истории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай