Събота,

1,6 към 1 ще са заплатите на лекари и медсестри

От: Редактори -
606
1,6 към 1 ще са заплатите на лекари и медсестри
A
A
A

Лекарският съюз и Здравната каса подписаха Националния рамков договор (НРД) за периода 2020-2022 година. В документа е записан и начинът на разпределението на средствата за работни заплати.     

Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати - това са договорили от БЛС с министъра на здравеопазването, който беше поел този ангажимент пред протестиращи медицински сестри. Този процент ще е валиден и за частните болници, стана ясно също. Съотношението между заплатите лекар към медицинска сестра ще бъде 1,6 към 1.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че очаква това решение да удовлетвори протестиращите медицински сестри и ги очаква на среща във ведомството си.

За да се впише тази промяна като текст в НРД обаче, здравният министър е внесъл промяна в проекта за Закона за здравното осигуряване, който очаква депутатите да разгледат още в началото на следващата година. Министърът уточни, че в зависимост от приходите на лечебните заведения това съотношение ще дава различни като суми заплати съответно за лекар и медицинска сестра. Спазването на тези правила ще се проверява от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Съдейки по приходите в държавните болници, около 90% от тях са покрили началните заплати по Колективен трудов договор от 900 лв. за медицинска сестра, увери още Ананиев.

По време на преговорите са изчистени всички спорни моменти по отношение на лекарствата за хронично болните пациенти, както и за профилактичните прегледи, които ще могат да се извършват по време на всяко посещение при личния лекар. Също е удовлетворено искането на БЛС 10 от цените на клиничните пътеки, които бяха понижени, да останат на цените, както вече е договорил Лекарският съюз.

В писмо до медиите от ръководството на столичната организация на общопрактикуващите лекари предупредиха по-рано днес, че проектът за рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства за повече от 30 дни. Няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си поради новите ограничения, поясняват семейните лекари.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com