Златанова се отказва от новия НК

Златанова се отказва от новия НК | StandartNews.com

София. Готова съм да отстоявам позицията на магистратската общност, че не ни е необходим нов Наказателен кодекс, а можем да работим по-ефективно, по-професионално и по-добре и по сега действащия кодекс. Това заяви по време на второто обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс (НК) с представители на професионалната юридическа общност правосъдният министър Зинаида Златанова.

Тя уточни, че за нея като министър, който води комуникацията с Европейската комисия (ЕК), е много важно мнението на професионалистите.

"И ако имам вашата подкрепа, можем да се опитаме да я убедим ЕК, заедно с всички вас, че можем да работим по-добре и да постигнем очакваните от нас резултати със сега действащия кодекс", обяви Златанова. Тя информира, че в момента работна група в Министерство на правосъдието събира предложения и за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс. В залата бе и бившият зам. главен прокурор Никола Филчев като преподавател в УНСС. "Съблазънта да се напише нов закон е голяма, но каква е обществената нужда от това?", попита Филчев. "Чуваме, че някой искал от нас нов НК, но те не променят своите закони", каза бившият главен прокурор. Той даде пример с наказателния закон в Германия, който е от 1871 г., редактиран е през 1998 г. и действа и днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай