Зарков с версия защо няма присъди по високите етажи на властта

Според прокуратурата присъди няма, защото няма достатъчно разследвания

Зарков с версия защо няма присъди по високите етажи на властта | StandartNews.com

По високите етажи на властта присъди няма, този проблем е формулиран и от европейските институции, посочи в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той коментира законопроекта, изготвен от Министерството на правосъдието, за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, който беше одобрен от служебното правителство миналата седмица.

По думите му според прокуратурата присъди няма, защото няма достатъчно разследвания, т.е. достатъчно данни, съдържащи информация, за да повдигнат обвинения. С този закон целим да решим този въпрос – за разследванията, обясни министърът на правосъдието.

„Корупционните престъпления се разследват и доказват трудно, още по-трудно става, когато в тях е замесено висше длъжностно лице – човек с власт, защото може да упражни нерегламентирано влияние и до потопи преписката“, посочи Крум Зарков. Затова и предложението за такъв закон на „Продължаваме Промяната“ и на Министерството на правосъдието залагат върху концепция за независима от останалите органи разследваща агенция, която да разследва именно корупционни престъпления и именно високите етажи на властта, отбеляза още той.

„От министерството на правосъдието допринесохме с допълнителни гаранции за това, че този орган ще е наистина независим и ще прави само това, за което е създаден“, каза министърът на правосъдието. По думите му това ще е колегиален орган, като петима души ще бъдат председатели на ротационен принцип за по една година. Идеята е, че така ще има вътрешен контрол, заяви той.

Крум Зарков уточни, че към момента Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество има широки правомощия, включително от оперативен характер, но нямайки разследващи функции, тази информация не може да послужи по-нататък в наказателното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай