Започват разкрития за приватизацията

Сийка Милева: Искаме истината за щетите от този процес

Започват разкрития за приватизацията | StandartNews.com

"Нашата цел не е да се образуват досъдебни производства. Искаме да информираме българското общество за щетите, настъпили от тези процеси". Така говорителят на главния прокурор Иван Гешев прокурор Сийка Милева коментира пред БНТ разпоредената от обвинител № 1 проверка на приватизацията.  Още следващите дни прокуратурата ще уведоми и първите сделки, които ще се проверяват, като ще бъдат обявявани и всички стъпки по проверките.

"Българските власти изпратиха искане за екстрадиция на Васил Божков. Държим той да бъде върнат в България и да бъде изправен пред български съд. Същото се отнася и за Цветан Василев", каза Милева. И допълни: "Няма списък, по който прокуратурата да работи. Не работим по изготвен списък, а по събрани доказателства. Не се притесняваме да обвиним действащ министър или най-богатите хора в държавата".

„Прокуратурата ще извърши проверка за всяко лице, дори то да е действащ министър-председател", коментира Милева  сагата с "къщата в Барселона". По повод ареста на бившия екоминистър Нено Димов тя каза: "Той не е единственият виновен за водната криза в Перник. Обвинения са повдигнати и на други лица. Разследването продължава и ако установим и други отговорни лице ще ги обвиним". За нас е важно, че е потърсена отговорност за тази огромна трагедия, при която хората останаха без вода", заяви още прокурор Милева.

По повод акциите, които изловиха тонове незаконен италиански боклук у нас, тя  припомни думите на главния прокурор Иван Гешев, че "България не може да бъде сметището на Европа".

По повод къщите за гости, Милева заяви, че още тази седмица е било повдигнато обвинение на собственик на търговско дружество за 400 хиляди лева, а къщата е край Батак. "Но работата по този случай няма прекрати и всяка една ще бъде проверена.", заяви Милева.

"Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на масовите полицейски операции е тя да се намали до минимум", каза Сейка Милева. "Грозна постъпка", така тя описа случилото се в столичен автобус, където четирима съблякоха момче и допълни: "Има обвиняеми лица и прокуратурата поиска тяхното постоянно задържане". "Прокуратурата е възложила на Министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни", съобщи прокурор Милева. "Още преди месец прокуратурата е възложила съгласно своите законови правомощия на министъра на здравеопазването да осъществява постоянен контрол над институциите, които отговарят за здравето на гражданите. И тъй като не искаме да всяваме страх и паника сред населението, не сме оповестили и публично възложената ни проверка", уточни говорителят на главния прокурор.

"Главният прокурор не е политик, въпреки че политиците се опитват да се намесват в работата на прокуратурата. Главният прокурор се опитва да върне доверието в институцията и да върне спокойствието. Това което искаме да живеем в една по-чиста страна, да се говори за една по чиста България, младите хора да са спокойни и да се говори по-малко за корупция", заяви Сийка Милева.

"Гешев не е нито първи нито втори стълб в държавата, той е главен прокурор", подчерта тя.

"Работата в съдебната система като магистрат ми е по-скойпона, сега се изправят много предизвикателства, медиите сте много прецизни и за мен е важно да представям информацията много презицно. Не съм свикнала да съм в новините всяка вечер, колкото по-малко се появява говорителят на главния прокурор това означава, че по-малко ще говорим за престъпления", заключи Сийка Милева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай