Неделя,

Започват разкрития за приватизацията

От: СТАНДАРТ -
701
Започват разкрития за приватизацията
A
A
A

"Нашата цел не е да се образуват досъдебни производства. Искаме да информираме българското общество за щетите, настъпили от тези процеси". Така говорителят на главния прокурор Иван Гешев прокурор Сийка Милева коментира пред БНТ разпоредената от обвинител № 1 проверка на приватизацията.  Още следващите дни прокуратурата ще уведоми и първите сделки, които ще се проверяват, като ще бъдат обявявани и всички стъпки по проверките.

"Българските власти изпратиха искане за екстрадиция на Васил Божков. Държим той да бъде върнат в България и да бъде изправен пред български съд. Същото се отнася и за Цветан Василев", каза Милева. И допълни: "Няма списък, по който прокуратурата да работи. Не работим по изготвен списък, а по събрани доказателства. Не се притесняваме да обвиним действащ министър или най-богатите хора в държавата".

„Прокуратурата ще извърши проверка за всяко лице, дори то да е действащ министър-председател", коментира Милева  сагата с "къщата в Барселона". По повод ареста на бившия екоминистър Нено Димов тя каза: "Той не е единственият виновен за водната криза в Перник. Обвинения са повдигнати и на други лица. Разследването продължава и ако установим и други отговорни лице ще ги обвиним". За нас е важно, че е потърсена отговорност за тази огромна трагедия, при която хората останаха без вода", заяви още прокурор Милева.

По повод акциите, които изловиха тонове незаконен италиански боклук у нас, тя  припомни думите на главния прокурор Иван Гешев, че "България не може да бъде сметището на Европа".

По повод къщите за гости, Милева заяви, че още тази седмица е било повдигнато обвинение на собственик на търговско дружество за 400 хиляди лева, а къщата е край Батак. "Но работата по този случай няма прекрати и всяка една ще бъде проверена.", заяви Милева.

"Ние не можем да изкореним битовата престъпност, но целта на масовите полицейски операции е тя да се намали до минимум", каза Сейка Милева. "Грозна постъпка", така тя описа случилото се в столичен автобус, където четирима съблякоха момче и допълни: "Има обвиняеми лица и прокуратурата поиска тяхното постоянно задържане". "Прокуратурата е възложила на Министерството на здравеопазването да контролира как институциите изпълняват задълженията си и какви мерки предприемат срещу евентуална заплаха от коронавирус за страната ни", съобщи прокурор Милева. "Още преди месец прокуратурата е възложила съгласно своите законови правомощия на министъра на здравеопазването да осъществява постоянен контрол над институциите, които отговарят за здравето на гражданите. И тъй като не искаме да всяваме страх и паника сред населението, не сме оповестили и публично възложената ни проверка", уточни говорителят на главния прокурор.

"Главният прокурор не е политик, въпреки че политиците се опитват да се намесват в работата на прокуратурата. Главният прокурор се опитва да върне доверието в институцията и да върне спокойствието. Това което искаме да живеем в една по-чиста страна, да се говори за една по чиста България, младите хора да са спокойни и да се говори по-малко за корупция", заяви Сийка Милева.

"Гешев не е нито първи нито втори стълб в държавата, той е главен прокурор", подчерта тя.

"Работата в съдебната система като магистрат ми е по-скойпона, сега се изправят много предизвикателства, медиите сте много прецизни и за мен е важно да представям информацията много презицно. Не съм свикнала да съм в новините всяка вечер, колкото по-малко се появява говорителят на главния прокурор това означава, че по-малко ще говорим за престъпления", заключи Сийка Милева.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички