Пълен хаос! Съдят държавата на поразия за отнети автомобили

Ако един камион бъде задържан на паркинг, къде ще престоява до приключване на процеса

Пълен хаос! Съдят държавата на поразия за отнети автомобили | StandartNews.com

Променените правила за движение по пътищата, които влязоха в сила в последните дни могат да предизвикат затруднения при изпълнението им, най-вече при съхранението на камиони и стоки, които не са трайни, а може и да доведат до дела срещу държавата, които лесно могат да бъдат спечелени заради лошата прецизност на текстовете. Мнението изрази пред БНТ изпълнителния директор на камарата на превозвачите Димитър Димитров, който бе подкрепен от известния адвокат Христо Ботев.

И двамата коментираха, че намеренията на закона са добри, но не е така с начина, по-който е написан.

Проблемът е в начина, по който се прилагат, не в самия закон като текст. За камионите - не може МВР да отнема автомобила, защото може да е натоварен с разваляща се стока, животни, МВР няма къде да съхранява техниката и не предоставя условия за претоварване на стоката, няма компетентни хора, които да управляват този камион.

Димитров попита ако един камион бъде задържан на паркинг, къде ще престоява до приключване на процеса.

"Предложихме да се изисква от фирмите кога и как е закупен и това да е базата за санкцията. Твърдо против сме да се отнема камион, това е голям разход. Имаме един случай със задържан тежкотоварен автомобил. Имаме притеснение, че такава мярка ще създаде условия за корупция - управлявайки един автобус, който достига до няколкостотин лева, не това е целта на тази мярка", каза той.

Димитров припомни, че голяма част от шофьорите пият лекарства, които могат да дадат фалшиви резултати и да лишат както водача, така и превозвача от превозното средство.

"Важно е как ще се прилага законът. Аз съм скептичен, че е прекарана популистка мярка, която хората няма да одобрят. Намеренията са добри, но начинът, по който е написан законът, не е най-добрия - след употреба, но не е под въздействие".

Адвокат Христо Ботев коментира, че законът е набързо скалъпен и приет, което ще доведе до последващи проблеми при прилагането му.

"Не виждам на какво основание МВР ще задържа едно превозно средство някъде, досега се отнемаха табелите, докато се установи вината му, но вината трудно се установява заради недостатъчно лаборатории, изследванията отнемат доста време."

По думите му много хора ще заведат дела срещу държавата за обезщетение, като се окаже, че не са употребявали наркотици или има щети по превозното средство.

"При някои хипотези - задължително трябва да бъде отнет, при други - може , съдиите ще преценяват. Тестовете трябва сериозно да бъдат проучени, фалшивите проби лишават хората да управляват сериозно превозно средство. Вчера чух, че ще се открият нови лаборатории - не трябва да се чака 6 месеца или една година, докато излязат пробите. Моят призив е - карайте отговорно, без да карате пили, че тормозите законодателя, а той толкова си може."

Ботев каза, че делата се протакат заради необходимост от експертизи, а проблемите по пътищата често са въпрос на възпитание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай