ВСС заседава за отстраняването на Ситнилски

ВСС заседава за отстраняването на Ситнилски | StandartNews.com

София. На заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) се очаква да реши дали да бъде уволнен дисциплинарно членът на Съвета Камен Ситнилски. Вчера по предложение на седем от съдебните кадровици срещу Ситнилски беше образувано второ дисциплинарно производство - за натиск върху заместник главния прокурор Ася Петрова във връзка с работата й по делото "Килърите".

 

Първото производство бе образувано след протестите пред ВСС с искане за оставката на Ситнилски. Те бяха провокирани от изтекли законни специални разузнавателни средства, правени около кампанията за избор на членове на ВСС от квотата на държавното обвинение. Разговорите на Ситнилски - тогава заместник главен прокурор, с редови магистрати и съдебни началници, бяха разчетени от членове на ВСС като лобиране и натиск, уронващи престижа на съдебната система.

 

Последва безпрецедентно временно отстраняване на Ситнилски от Съвета. След няколкомесечно производство дисциплинарният състав видя в поведението на бившия прокурор нарушения на Етичния кодекс, което по закон може да се санкционира с уволнение, но само ако 17 от членовете на Съвета гласуват "за". Ситнилски обаче иска отвод на някои от колегите си с различни мотиви, което, ако има отводи, прави събирането на това мнозинство несигурно. Вероятно и затова "резервно" от вчера срещу него беше образувано новото дисциплинарно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай