ВСС се оплака: И правосъдният министър ни притиска

ВСС се оплака: И правосъдният министър ни притиска | StandartNews.com

Няма манипулация на системата за разпределение на делата в СГС, смята съдийката

Защита на съдебната система и хората, работещи в нея. Тази позиция разви от ефира на Нова телевизия съдия Милка Итова, член на Висшия съдебен съвет. "Не е правилно да има такъв натиск върху нас, ние не сме мафия и заслужаваме добро заплащане", каза съдия Милка Итова.

Тя смята, че има негативна нагласа срещу съдебната система и това им пречи да работят. "Как ще избираме председател на ВКС в тази обстановка и след отказа на колегата Лозан Панов да участва в надпреварата", сподели Итова. Преди дни кола блъсна съдията на пешеходна пътека. Той бе настанен в болница с друг служител на Темида - съдебния помощник Тодоров, който бе нападнат преди дни. "Панов е все по-добре. Надявам се той да преосмисли решението си", заяви и колегата й от Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. "Това, че Тодоров и Панов са настанени в една стая в болницата, страшно ни учуди. Тодоров е в тежко състояние. Той през цялото време говореше за маски и бухалки. Никой човек в такава атмосфера не би се почувствал в най-добрата си форма", допълни Итова.

"Подложени сме на безпрецедентен натиск от политици, от изпълнителната власт, от съдии, които правят подписки и искат оставки", заяви още Милка Итова. "Дори собственият ни министър - на правосъдието, ни притиска. Държавническо поведение ли е това?", запита Узунов.

Милка Итова пък посочи, че има случаи, в които е установено манипулиране на системата за случайно разпределение на делата, и такива съдии са отстранени. Като пример тя посочи колега от Бургас. Според нея правената проверка в Софийски градски съд от ВСС не е доказала манипулация на системата за разпределение на делата. Съдия Итова е на мнение, че ако е имало манипулация, то тя щеше да остави следи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай