ВСС отстрани Владимира Янева от длъжност

ВСС отстрани Владимира Янева от длъжност | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет отстрани председателя на Софийския градски съд Владимира Янева от длъжността председател и от длъжността съдия. Магистратите взеха решението единодушно, съобщава БГНЕС.

ВСС разгледа писменото становище на Янева за подслушването, след което взе решение за отстраняване до приключване на съдебното производство срещу нея.

"Смущава ме това, че се предлага временно отстраняване и като съдия, и като председател, дотолкова, доколкото деянието в досъдебното производство би могло да извърши само в качеството на председател", каза членът на ВСС Юлияна Колева по време на дебатите. "Не мога да си представя хипотеза, в която двете качества ще бъдат разграничени. Няма вариант, при който това да се случи. Що се отнася до това, че действително в конкретния случай ВВС трябва да вземе решение след не малка информираност затова дали наистина се налага отстраняване, тук сме изправени пред още една трудност, защото имаме документи с гриф за сигурност", каза от своя страна главният прокурор Сотир Цацаров.

По-рано днес Цацаров поиска отстраняването на Янева. Тя трябваше да бъде изслушана пред ВСС, но не се яви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай