ВСС иска Захариева да им докладва като ходи в Брюксел

ВСС иска Захариева да им докладва като ходи в Брюксел | StandartNews.com

Кадровиците се съмнявали, че ги топят пред ЕК

Членове на Висшия съдебен съвет поискаха министърът на правосъдието да им докладва какво говори в Брюксел по време на посещенията си. Желанието за подобна отчетност видимо подразни министърката. "Разговорите на министъра на правосъдието с еврокомисарите подробно се описват в грами. Ако тази информация ви интересува може да я обсъдим на заседанията", отсече Захариева. Оказа се, че на заседание на комисията по "Международната дейност" Милка Итова и Мария Кузманова искали министърът да им пише доклад какво прави и говори в Брюксел.

Пред журналисти Захариева добави, че информацията, която се изпраща на Европейската комисия, се събира от всички институции, които имат ангажименти по Механизма за сътрудничество и оценка. "Абсурдно е да подценяваме ЕК – тя събира информация от абсолютно всички институции. Идва тук на мисии и се среща с всички институции и събира информация от различни източници, така че това е обида към самата комисия и към българските институции", заяви правосъдният министър. От думите й се разбра, че е имало известни съмнения, че докладът на Брюксел е писан по доноси. Захариева помоли да няма съмнения, че когато се изпраща информация от българските власти в случая от министерство на правосъдието – тя се изпраща актуално. „Защото е имало такива намеци и че тогава когато министрите ходят в ЕК и се срещат с комисари, с генерален секретар – те представят обективна информация – имало е желание за едва ли не министъра да изпраща доклад на ВСС какво прави там.

Нека да уважаваме институциите – това беше моят призив", посочи тя пред кадровиците. Захариева обясни, че това е във връзка с разговори от вчера на дирекция в МП в една от комисиите, а и в публичното пространство имало намек, че едва ли не - не се изпраща актуална информация, което не е така. Захариева помоли да не се спекулира с това, а да се направим ясен план за действие за действие по отношение на препоръките. „А ние вече сме изработили такава таблица и всяка от институциите срещу препоръките и ангажимента да си разпише какво ще предприеме по отношение на правомощията, които я касаят нея и в какви срокове ще го изпълни. И по-скоро вместо да се занимаваме отново с такива неща да вземем да си направим плана и да свършим тази работа", посочи тя.

Днес в 14.30 свикват за първи път съвета за актуализирана стратегия за съдебна реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай