Неделя,

ВСС намекна за оставка на Панов

205
ВСС намекна за оставка на Панов
A
A
A

Съдийската колегия повдигна темата за оставката на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов, който излезе с позиция по все още висящото дело "Полфрийман". Мнозинството от съдиите във Висшия съдебен съвет намират за недопустим опита му да повлияе върху изхода на все още висящото дело за предсрочното освобождаване на австралиеца Полфрийман.

След като вчера поведението му, което е безпрецедентно според повечето членове на съдийската колегия, стана предмет на спор на заседанието на магистратите, днес вече съдийската колегия излезе с официална позиция, публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Тя е подписана от 10 от всички 14 членове на колегията.

Сред четиримата неподписали позицията, критикуваща Панов, са самият шеф на ВКС и съдийките Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Всички останали съдии от ВСС застават зад становището, че е недопустимо "ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение" от шеф на който и да е съд, камо ли от страна на председателя на ВКС.

"Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях", е казва още в позицията на Съдийската колегия. "Обръщението на председателя на ВКС към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работа. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", констатират възмутените съдии от ВСС.

"Призоваваме председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест", завършва позицията на Съдийската колегия, която може да се прочете на сайта на ВСС.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com